Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megt...


Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2015. júniusában a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban.

Ebben a hónapban a mezőny élére lépett a Win32/Bundpil féreg, amelyik külső adathordozókon terjedve valódi károkozásra is képes, hiszen a meghajtóinkról mind a futtatható, mind pedig a mentési Backup állományainkat törölheti.

Velünk tölti a nyarat a poraiból főnix madárként visszatérő Autorun vírus is. A már lassan nyolc éves kártevő elleni védekezéshez minden adott lenne, hiszen a javítófoltok letöltése és futtatása mellett egy naprakész vírusirtó használata elegendő lehetne, azonban szemlátomást ezek a biztonsági rétegetek sajnos még sokak gépéről hiányoznak.

További érdekesség lehet, hogy ebben a hónapban három különféle LNK/Agent trójai is szerepel a toplistánkon. Az LNK/Agent trójai család tagjai olyan kártékony link hivatkozások, amelyek különféle kártékony parancsokat fűznek össze és futtatnak le észrevétlenül a háttérben. Működésüket tekintve hasonlítanak a régi autorun.inf mechanizmusára.

Mint az közismert, a vírusírók és a védelmi szoftverek készítői között folyamatos harc dúl, és amíg a rossz oldal naponta igyekszik olyan új variánsokat gyártani, amelyeket ideig-óráig nem észlelnek a vírusirtók, addig eközben az antivírus laborokban versenyt futva az idővel folyamatosan dolgozzák fel a legújabb variációk mintáit. Ebben a küzdelemben ha idővel az összesített információk alapján megszületik egy-egy generikus felismerés, az nagyban növelheti az észlelési hatékonyságot a jövőbeni újabb változatokkal szemben.

Az ESET Radar Report e havi kiadásában ezúttal az antivírus közösség emlékezett meg a nemrégen 78 éves korában elhunyt Klaus Brunnsteinről.

A szakma "nagy öreg"-jének számító szakemberről olyan napjainkban jól ismert biztonsági szakemberek emlékeztek meg, mint Graham Cluley, Dr Alan Solomon, vagy Aryeh Goretsky, halála nagy veszteség nem csak a Németországnak, de az egész világnak, és a vírusvédelemmel foglalkozó különféle szakmai munkacsoportoknak is.

Brunnstein valódi régi motoros, régóta a számítógépes biztonság területén dolgozó szakember volt, például a Hamburgi Egyetem Virus Test Centre (VTC) vezetőjeként is dolgozott, és érdekes módon pályafutása során egy ideig még a német parlamentnek is tagja volt. Alapítótagja volt a Computer Anti-Virus Research Organisation (CARO) nemzetközi szervezetnek, amely az új fenyegetések ellen igyekezett közös erővel minél hatékonyabban fellépni.

Meggyőződése szerint amíg az iskolák és egyetemek nem kezdik el a biztonságos programozást széles körben oktatni, addig sajnos nem várható érdemi javulás a mostani sebezhetőségeket kihasználó vírusáradattal szemben. Több évtizedes, különféle nemzetközi antivírus szervezetekben eltöltött aktív és iránymutató munkájára nagy tisztelettel emlékezett az egész biztonsági iparág.

Az antivirus blog júniusi fontosabb blogposztjai között először is beszámoltunk arról, hogy a GoPro sportkamerákat sokan szeretik, és sokan is használják. Éppen ezért lehet érdekes az a beszámoló, amit a BBC tett közzé egy etikus hacker tapasztalatairól.

Ken Munro megmutatta, miként lehet titokban kémkedni, vagy a felhasználó felvételeihez hozzáférni még akkor is, ha a készülék power gombjával azt látszólag kikapcsolták.

Emellett felmerült az a kérdés is, hogy mi látható félévkor az idei kártevő előrejelzésből? Többek közt ilyen gondolatok mentén haladt az a júniusi budapesti sajtóbeszélgetés, amelyen két ESET-től érkezett szakember tartott előadást, és válaszolt az újságírók kérdéseire.

A tapasztalatok szerint ha a saját adatok titkosításra kerülnek egy zsaroló kártevő miatt, akkor kezd csak mindenkit hirtelen érdekelni a fertőzés, a védekezés.

Írtunk arról is, hogy a Google, PayPal, Yahoo, Facebook, Twitter, LinkedIn és Apple ID után végre a Snapchat is úgy döntött, eljött az ideje a biztonságosabb beléptetésnek, és bevezette a kétfaktoros autentikáció lehetőségét.

Sokszor és sokat beszéltünk már arról, milyen veszélyt jelent, ha valaki a közösségi oldalakon túlságosan kitárulkozó. Ha valaki bűncselekménnyel kérkedik a Facebookon, az ne csodálkozzon, ha ezzel felhívja magára a hatóságok figyelmét, erről is született egy tanulságos nyári blogposztunk.

Végül pedig a "Mit tegyünk hacker támadás után?" kérdésre a Welivesecurity nyomán dióhéjban összeszedtük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Ebben részletesen elolvashatjuk, mit érdemes tenni azután, ha netán áldozatok lettünk.

Vírustoplista
Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2015. júniusában a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 18.24%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag, illetve az antivirusblog.hu oldalán. 

01. Win32/Bundpil féreg
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 3.36%
Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

02. Win32/Adware.MultiPlug adware
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 2.71%
Működés: A Win32/Adware.MultiPlug egy olyan úgynevezett nemkívánatos alkalmazás (Potentially Unwanted Program, PUP), amely a felhasználó rendszerébe bekerülve különféle felugró ablakokban kéretlen reklámokat jelenít meg az internetes böngészés közben.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Adware.MultiPlug.H/description

03. LNK/Agent.BO trójai
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 2.24%
Működés: A LNK/Agent.BO trójai szintén egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.BO/detail

04. JS/Kryptik.I trójai
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.86%
Működés: A JS/Kryptik egy általános összesítő elnevezése azoknak a különféle kártékony és olvashatatlanná összezavart JavaScript kódoknak, amely a különféle HTML oldalakba rejtetten beágyazódva észrevétlenül sebezhetőségeket kihasználó kártékony weboldalakra irányítja át a felhasználó böngészőprogramját.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/JS_Kryptik/detail

05. LNK/Agent.AV trójai
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.52%
Működés: A LNK/Agent.AV trójai egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.AV/description

06. Win32/Adware.ConvertAd adware
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.48%
Működés: A Win32/Adware.ConvertAd egy olyan programkód, amelynek célja kéretlen reklámok letöltése és megjelenítése a számítógépen. Ez a típusú adware gyakran része más kártevőknek.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Adware.ConvertAd.FG/description

07. Win32/Sality vírus
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.37%
Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Sality.NAR/description

08. Win32/Ramnit vírus  
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.26%
Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Ramnit.A/description?lng=en

09. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.22%
Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.


Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

10. LNK/Agent.BM trójai
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.22%
Működés: A LNK/Agent.BM trójai szintén egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.


Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.BM/description

forrás: Antivírus Blog - http://antivirus.blog.hu/